sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Varusteet kunnossa - luukku 21

Nahkavarusteiden hyvänä pito on samaan aikaan hauskaa ja työlästä varsinkin kura, sade ja pöly kausina eli oikeastaan koko vuoden ympäri, joten tässä vähän vinkkejä varusteiden kunnossa pitoon, putsaukseen ja säilytykseen.

Nahka tarvitsee hoitoa säännöllisesti. Irtonainen lika olisi hyvä pyyhkiä nihkeällä jokaisen käyttökerran jälkeen. Tärkeintä olisi ettei nahka pääsisi kuivumaan ja kuivumisen myötä halkeilemaan ja/tai haperoitumaan. Hiki, tiesuola, liian kuiva tai liian kostea säilytystila ja lika kuluttavat nahkaa. 
Muutaman kerran vuodessa täydellisesti läpikäydyt varusteet lisäävät turvallisuutta. Samalla voi tarkistaa kaikki tikkaukset, solkien paikat, leiffit ja tarvittaessa vaihtaa rikkoutuneet osat. Jos nahka on tervettä, yleensä tikkausten korjaaminen/korjauttaminen riittää, ja riittävän ajoissa tehty nousee valjaiden käyttöikä ja turvallisuus samalla.


Nahka on luonnontuote, joten kannattaa suosia nahkasaippuoita ja valjasrasvoja, jotka ovat vain luonnontuotteista tehty. Joissain satula-/nahkarasvoissa ja -saippuoissa on mm. silikonia tms. aineita jotka lisäävät kiiltoa, mutta usein käytettynä voi lopputulos ollakin täysin päinvastainen. Silikoni tms. synteettiset aineet imeytyvät nahan huokosiin tukkien ne ja heikentäen ajan saatossa nahan kuntoa. Laadukkaat luonnontuotteet eivät ärsytä ihoa, eivätkä jätä nahan pintaa tahmeaksi.

Pesussa voi käyttää rättiä, pesusientä ja hankaliin paikkoihin, tai erityisesti punottuihin varusteisiin pehmeää hammasharjaa. Varo naarmuttamasta tai rikkomasta nahan pintaa. Saippua kannattaa pyyhkiä mahdollisimman huolellisesti pois ja antaa nahan hieman kuivua vesipesun jälkeen ennen rasvaamista tai öljyämistä. Rasvaa ja öljyä tulee laittaa niin paljon kuin nahka sitä imee ja ylimääräinen pyyhitään rätillä pois. Pinta ei saa jäädä märän tai tahmean, mutta ei myöskään kuivan tuntuiseksi. Erittäin kuivan nahkaosan voi laittaa myös öljyyn likoamaan. Liottaa kunnes nahka ei enää ime enempää öljyä, pyyhkien ylimääräiset huolellisesti pois. Jos nahka on päässyt kuivumaan ja halkeilemaan sen kestävyys ei tule enää olemaan sama kuin ehjällä nahalla, hoitotuotteista riippumatta.


Suitsien syvä putsaus kannattaa aloittaa irrottamalla suitsien osat toisistansa ja puhdistamalla kaikki nahkaosat kevyesti kostutetulla sienellä, jossa on hieman satulasaippuaa. Mikäli käytät glyseriinisaippuaa, kostuta saippua ja käytä kuivaa sientä. Tämän jälkeen annetaan nahan kuivua ennen kuin se rasvataan tai öljytään ja kiillotetaan soljet ja puhdistetaan kaikki reiät. Odotellessa kannattaa myös liottaa kuolaimet lämpimässä vedessä, että kaikki liat irtoavat ja lopuksi tietysti koota suitset, ettei seuraavalle napsahda tämä hommakseen.


Nahkaiset varusteet olisi ideaaleinta säilyttää ilmavassa  +15 tilassa n. 45% kosteudessa ja suoralta auringonvalolta suojattuna. Käyttämättömät nahkavarusteet olisi hyvä pyyhkiä nihkeällä ja rasvata tasaisin väliajoin kuten kerran vuodessa. Liian kuivassa säilytystilassa nahka kuivuu ja haperoituu, liian kosteassa homehtuu. Homehtuminen on hyvin yleistä jos käytetään huonolaatuisia valjasrasvoja, rasvaa jätetään liikaa nahan pinnalle pesun jälkeen tai varusteita säilytetään pitkiä aikoja likaisina. Pinnassa oleva home ei ole vaarallista, sen voi pestä satulasaippualla pois, mutta jos homeen annetaan muhia pitkään, tai pinta on käsittelemätön, home pääsee nahkaan heikentäen sitä merkittävästi. 

Hyviä putsaus tuotteita löydät mm. Hööksin ja Horzen sivuilta. Itse käytän Hööksistä ostettua satulasaippuaa ja Horzen valjasrasva, jotka ovat osoittautuneet oikein hyvik
si.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti