tiistai 6. joulukuuta 2016

Istunta ja kevennys kuntoon!

Joulukalenteri 2016, luukku 6

Hei! Enään pari viikkoa koulu jäljellä, että alkaa joululoma. Kuudes luukku jatkaa vähän eilisen luukkua. Käsittelemme tänään istuntaa ja keventämistä.





Istunta on ratsastuksen perustus, jonka suurin osa varmaan tietääkin.  Ajattelin tähän luukkuun kertoa kevennyksestä  ja harjoituksia sen parantamiseen, koska joskus se tulee ongelmana joka ilmenee muun asian kanssa.

 Hallittu kevennys on tärkeä taito ratsastajille, koska parhaassa tapauksessa se auttaa hevosta ravaamaan rennosti ja tasapainossa. Ratsastaja pystyy myös hallitsemaan hevosen ravia kevennyksellä.


Keventämisen suurin ongelma taitaa olla liiallinen kevennys, usein ratsastajat keventävät vähän turhan tarmokkaasti, ja näin ollen hevosen tasapaino järkkyy. Hevosesta tulee entistä etupainoisempi ja ravin luontainen tahti häiriintyy.



Tässä on pari keventämisessä esiintyviä haasteita, sekä harjoituksia joilla näistä selvitetään, mutta myös muutamia harjoituksia joita kannattaa käyttää vaikka keventäminen olisikin jo hallussa! Treenaaminen ei ole kenellekään pahaksi!


Kevennyksen oikea "suunta" on yläviistoon ja eteenpäin, ei suoraan ylös.Ratsastuksenopettajat kyllä rytmittävät kevennyksen alussa tahtia "ylös-alas-ylös-alas" sitä kannata ottaa ihan kirjaimellisesti! Ajattele että lantio/lonkka suuntautuu kevennyksessä enemmän yläviistoon ja eteenpäin, näin ylävartalosi pysyy oikeassa asennossa ja mikä tärkeintä, hiljaa paikallaan. Kun ylävartalosi on rauhassa, pysyvät kädetkin paikallaan. Hyvä ajatus on antaa hevosen liikkeen nostaa sinut kevennykseen, silloin et tule keventäneeksi "liikaa". 

Ylösnousu oikean suuntaiseksi on lähes yhtä (ellei jopa tärkeämpi) tärkeää hallita kevennyksessä satulaan laskeutuminen.. Satulaan tulee laskeutua hevosen selkää säästäen, ottaen vähän vastaan reisillä se oma laskeutuminen. 

Jos on onnistunut keventämään "oikeaan suuntaan" pitäisi satulaan laskeutuminen sujua rennosti, mutta jos kevennyksesi suuntautuu suoraan ylös, tömähdät ikävästi satulaan laskeutuessasi, vaikka yrittäisit hillitä sitä. 

Liian suora selkä voi olla syynä, samoin kun laskeudut kevyestä istunnasta takaisin perusistuntaan, liian suoralla selällä laskeutuminen ei silloinkaan ole pehmeä.



Kevennyksellä pystyt hieman vaikuttamaan hevosen askeleeseen. Jos hevonen on kiireinen ravissa, voit kevennyksellä hieman hidastaa sen tempoa. Kevennä hieman hitaammin mitä hevonen haluaisi ravata, tee istunnasta hieman raskas ja anna hevosen nostaa sinut kevennykseen. Pysy silti kevennyksessä oikeassa askelten rytmissä, mutta ole "raskaampi" istunnalla. Hankala selittää :D



 Vaikeuksia löytää kevennykseen oikea rytmi ravissa? 
Voit käyttää apuna ravipuomeja, joiden tulee sopia hevosen askeleen pituuteen. Puomeja ylittäessä hevonen joutuu nostelemaan jalkojaan hieman enemmän ja tunnet lapojen nousun, joka helpottaa keventämään oikeassa rytmissä. Puomeja voi laittaa 4-7 kappaletta peräkkäin tähän harjoitukseen. Puomien jälkeen keskityt vaan pitämään yllä saman rytmin, joskus ihan ääneen laskeminen auttaa rytmin pysymiseen.

Kun kevennyksen rytmi on sinulla hallussa, voit alkaa vähän "leikittelemään" sillä. Muuta kevennystä siten että kevennät kaksi askelta ja istut seuraavat kaksi askelta alhaalla ja taas kevennä kaksi askelta. Tai  voit keventää 1 askeleen, istua 2 alas ja taas keventää 1 askeleen. Ja kaikki variaatiot mitä keksit käyttää ovat oivallisia! Oikein hyvä harjoitus on myös jäädä tietyksi ajaksi kevyeen istuntaan ja jatkaa vähän ajan päästä taas keventämistä. Vaikka siten että lyhyillä sivuilla jäät kevyeen istuntaan, ja pitkällä sivulla siirryt pehmeästi kevyeen raviin.

 Tämä harjoitus on myös hyvää treeniä kevyt istunta-harjoituksia varten.


Ensi luukkuun!

Ninja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti