lauantai 2. joulukuuta 2017

Pysähdys ja peruutus, luukku 2


Heippa! Eilen meillä pyrytti lunta ihan kunnolla ja koko päivän niin että kaikkialla oli ainakin 10 cm kerros puuterilunta, mutta kaikkien harmiksi luvataan, että se lähtee yhtä nopeasti kuin tulikin. Mutta ei lumisesta maisemasta yhtään enempää nyt vaan hypätään suoraan luukkuun. :)


JOULUKALENTERI LUUKKU 2

Tänään luukussa kertaillaan vähän oppeja takaisin muistiin, koska joskus ihan perusasiat voivat tuntua hankalalta ratsastaessa eikä millään jaksaisi huolehtia, että ne sujuvat vaan halutaan nopeasti edetä haastavampiin liikkeisiin. 
Kuitenkin vanhoja oppeja on hyvä kertailla, jotta ne muistaa ja osaa sitten myöhemmin hyvin. Alkoi se sitten istunnasta tai ryhdin pitämisestä tai pohkeenväistöstä. Pysähtyminen ja peruuttaminen ovat varmasti monelle perus kauraa, mutta silti on tärkeää muistaa että ne ovat pidettävien apujen perusta. Jos ratsastaja joutuu käyttämään suuria apuja perus pysähtymiseen, ei ratsukko voi suorittaa vaativampia asioita sujuvasti ja sulavasti, huomaamattomin avuin. Ps. olen kirjoittanut kaksi muutakin #ongelmiinratkaisua postausta, joten käyppäs lukemassa nekin samalla!


PYSÄHDYS

Pysäyttäessä hevosen, ratsastajalle tulisi riittää ajatus pysähdyksestä ja sen mukanaan tuoma pieni puolipidäte vatsalihaksilla, jonka jälkeen lantiota käännetään hieman alle ja hengitetään rauhallisesti ulos. Ratsastaja siis hetkellisesti ennen siirtymää siirtää omaa liikkeen massan keskipistettä taaemmaksi Jos istunta töksähtää hieman eteen pysäyttäessä ratsastaja ei ole tehnyt puolipidätettä eikä tukenut istuntaansa vatsalihaksilla. (Uloshengittäessä napa painuu kohti selkärankaa -> vatsalihakset tukevat selkää). Monet pysäyttävät hevosen pelkillä ohjilla, eivätkä myötää hevosen pysähdyttyä. Jos ohjiin turvautuu pysäyttäessä, olisi hyvä myödätä hevosen pysähdyttyä
Aluksi ohjasote on tarpeen, mutta voimaa ei tarvita, tuntuman syveneminen riittää kunnes hevonen tulee herkemmäksi istunta-avuille. Myötäykseksi riittää se, että rentouttaa & oikaisee hetkeksi hieman nimetöntä sormea, jos ohjat ovat oikein tuntumalla. Kokemattomat ratsastajat ja hevoset vaativat "koko" käden myötäyksen. 
Kun hevonen pysähtyy, sen tulisi jäädä seisomaan, kunnes ratsastaja pyytää sitä lähtemään liikkeelle. Vaikka ratsastaja rentoutuu selässä ja myötää paineen pois, hevosen ei pitäisi jatkaa matkaansa. Hevosen tulee hyväksyä tuntuma pysähdyksessä, eli myötäyksen jälkeen palautuva tuntuma. Hevosen tulee osata myös seisoa paikallaan löysin ohjin, ilman tukea.

PERUUTUS

Peruutus on liike, jonka tekemistä hevonen välttelee usein, koska se on hevoselle varsin luonnoton tapa liikkua, sillä hevonen ei näe suoraan taaksepäin, eikä näin ollen tiedä mihin on peruuttamassa. Voidaan jopa sanoa että ratsastajan kanssa rennosti peruuttava hevonen on täydellinen ratsukon välisen luottamuksen osoitus!
Peruuttaminen on yksinkertaisesti käyntiä taaksepäin. Askeleiden siis tulisi olla lähes yhtä voimakasta ja pitkää kuin eteenpäin kävellessäkin. Jotta saamme askeleeseen voimaa, tarvitsee hevonen merkin, joka on siis pohjeapu. Pohjeavusta hevonen on lähdössä käynnissä eteenpäin, joten tarvitaan myös ohjasta puolipidäte, jolla ohjataan hevosen askeleet taaksepäin. Jotta saamme säilytettyä hevosen peruutus askeleet mahdollisimman rentoina, istuntaa pitää vähän keventää jotta hevosen selkä saa vähän vapautta liikkumiseen. 



Kerron parin luukun päästä minun ja Ainon ongelmista mm. näihin juttuihin liittyen ja miten sitten selvitettiin ne, joten odotellessa sitä ja huomista luukkua, heippa!

Ninja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti