torstai 14. joulukuuta 2017

Haastattelussa: Saima Alitalo, luukku 14


Oletko kuullut esteratsastaja Saima Alitalosta? Joka oli muun muassa tänä vuonna Tuhmaponi Vanilla Twistillä HIHS:issä ja omalla 5. vuotialla Bellallaan käynyt milloin missäkin hakemassa ruusukkeita? No, tänään saat tietää hänestä ripauksen lisää, koska nyt hypätään suoraan luukkuun, jonka aiheen tiedätkin jo varmaan otsikosta eli

HAASTATTELUSSA SAIMA ALITALO: LUUKKU 14


1. Paras piirre ratsastuksessa lajina?

"Hmm paras piirre. No, ensimmäisenä tulee mieleen hevosen ja ratsastajan yhteistyö, silloin kun ratsukko pelaa hyvin yhteen, tulee hyviä tuloksia. Ratsastuksessa ylipäätään mun mielestä on ihanaa, kun ihminen saa ilman väkivaltaa tai muuten hevosen hyvällä kohtelulla ison eläimen toimimaan. Ihminen kumminkin on yksi kärpäsenkakka hevosen voimiin ja kokoon verrattuna. Eli nimenomaan se ratsukon yhteistyö,joka tulee luottamuksen myötä."

2. Palkitsetko itseäsi jotenkin hyvän suorituksen jälkeen esim. kisojen tai valmennuksen jälkeen? Ja jos niin miten?

" Onnistuneiden suoritusten jälkeen minulla on henkisesti niin hyvä fiilis, etten oikeastaan tarvitse ylimääräistä buustia ollakseni itseeni ja erityisesti tietenkin Bellaan tyytyväinen. Tosin kun olin nuorempi, meillä oli perheeni kanssa tapana käydä onnistuneiden kilpailujen jälkeen syömässä thaimaalaisessa ravintolassa. Aina kun minä tai siskoni sijoituimme kilpailuissa, veimme Bambi-hevosemme tallille ja tämän jälkeen menimme suoraan kisatakki ja valkoiset housut päällä, hevostraileri perässä ravintolaan. Ravintolan henkilökunta ja muut asiakkaat toisinaan loivat hieman pitkiä katseita meihin, mutta ravintolassa käynti vain kuului meidän kisapäivään tällä kaavalla, jos ruusuke oli hevosen poskeen liimattu :)"3. Paras hevosmuisto?

"Huh, paras hevosmuisto... Niitä on aivan liikaa. Ainakin tosi hauska on monien vuosien takaa, olin ehkä kahdeksan vuotias. Ratsastuskoulun leikkitunnilla leikittiin nopeinten satulassa leikkiä, eli hevoset pysäytettiin ja kuka laskeutui hevosen vasemmalta puolelta alas ja nousi väärältä puolelta takaisin selkään, oli voittaja ja sai pisteen. Minä tietenkin voiton haluisena yritin olla super nopea... Syystä tai toisesta laskeuduin ponin selästä niin, että vasemman jalan pidin jalustimessa ja oikean heilautin ponin selän yli. Menetin tasapainoni ja kompuroin vielä jalustimessa olevaan jalkaan. Putosin ponin selästä mahalleni, ponin seisoessa kiltisti paikallaan. Hyppäsin äkkiä ylös ja säntäsin hevosen toiselle puolelle kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Kiipesin takaisin selkään, enkä edes ollut viimeinen! :D Siskoni vielä sattui kuvaamaan tämän episodin, mutta harmillisesti oikeasti vahingossa poistin sen videon videokamerastani vielä samana vuonna..."

4. Mistä hevosvarusteesta luopuisit viimeisenä, eli mikä on se tärkein?

"Vaikea valinta kypärän ja suitsien välillä. Ilman suitsia minulla ainakaan ei ole tarpeeksi hallintaa hevoseen, tao sehän riippuu hevosesta, mutta Bella ilman varusteita ei ainakaan hidasta äänimerkistä eikä istunnasta. Satulan ja suitsien kanssa se saattaa hidastaa pelkästä äänestä, mutta kun menen ilman varusteita, se tietää ettei minulla ole mitään järeämpiä aseita. Eikä se kuuntele. Toisaalta taas kypärä on tärkein turvallisuuden puolesta. Jos sinulla on kypärä, muttei mitään muuta, se kypärä suojaa pelkän pään. Mitä jos putoat ja hevonen vahingossa astuu päällesi? Valitsen siis suitset. Ne ovat hyvä apuväline pitämään hevosen hanskassa, jotta sen putoamisen riski pienenee."


5. Minkä neuvon antaisit muille nuorille ratsastajille?

"Älkää hosuko pohjatyön kanssa, kehitys on huomattavasti hitaampaa, jos perusasioita ei hoideta ensin kuntoon. Vaikka kaveri jo hyppäisikin ponillansa metriä ja sinä kahdeksaakymppiä, niin voit päästä vielä paljon kaveriasi pidemmälle, kun maltat odottaa juuri sinulle ja ponillesi oikeaa aikaa. Käykää opetuksessa, oppiminen on laadukkaampaa, kun joku myös sivusta kertoo miltä menonne näyttää. Itse ei aina huomaa kaikkia virheitä selkään! :) Eli tiivistettynä, maltti on valttia ja hyödyntäkää huippuammattilaisia, he ovat teitä varten!"

Kuvat: Saiman igstä 

Kiitos todella paljon Saimalle tästä haastattelusta, oli todella mukavaa jutella ja kuunnella sun ajatuksia/ näkökulmia ja aloin itsekin pohtimaan, miten itse vastaisin kysymyksiin.

Nähdään huomenna!

Ninja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti