torstai 8. joulukuuta 2016

Sykeröt ABC


SYKERÖIDEN ABC


Hevosen harjan sykeröinti on monelle hevosharrastajalle vähintään jossain kohtaa harrastuksen aikana melko välttämätön toimenpide. Silloin kun hevoselle tulee tehdä sykeröt huolitellun ulkoasun takaamiseksi, on tämä taito oltava jo hallussa. Voin sanoa, että homma vaatii harjoitusta. Jotkut tarvitsevat sitä enemmän ja toisilla taas sorminäppäryys ja kampausten teko sujuu hyvin luonnostaan. Kunkin omasta mielestään parhaimman tekniikan oivaltaminen ja harjoittelu lihasmuistin aikaansaamiseksi on todella hyödyllistä, sillä ilman rutiinia ja hommaan tottunutta hevosta sykeröiden tekeminen on todella aikaa vievää hommaa.Kuvahaun tulos haulle sykeröt

  Harjoittelun jälkeen jälki alkaa näyttää paremmalta ja tekoaika lyhenee. Sykeröiden tekoon on monia ohjeita ja tekniikoita. Jotkut solmivat letit rullalle langalla ja neulalla, toiset käyttävät letityskuminauhoja. 
Letityskuminauhoja on saatavilla hevostarvikeliikkeistä lähes kaiken värisinä. Normaalimpia ovat musta, valkoinen ja ruskea, mutta on myös paljon muita eri värejä kuten vaaleanpunaisia ja sinisiä. Joissain kuminauhoissa on myös koristeita, kuten rusetteja.


Ennen kun aloittaa letityksen olisi hyvä että harja on tarpeeksi pitkä ja että se on mahdollisimman tasapaksu. Mitä paksumpi ja pidempi harja, sen isommat sykeröt.1. Ensimmäisenä hevosen harja selvitetään takuttomaksi, sekä nypitään tasaiseksi ja sopivan pituiseksi tarvittaessa.
2. Seuraavaksi hevosen harja jaetaan harjan juuresta katsottuna saman levyisiin osiin aloittaen korvien välistä ja edeten säkään. Kun osat ovat mahdollisimman samankokoisia, sykeröistä tulee enemmän samannäköisiä.Itse teen n. 7-9 lettiä.
3. Sitten aloitetaan letittäminen. Letittäminen aloitetaan korvien takaa ja edetään kohti säkää. Otetaan yksi tupsu kerrallaan käsittelyyn. Harjaa voi kastella vähän märillä sormilla jouhien hallitsemisen helpottamiseksi. Letin päähän laitetaan letityskuminauha. Sama tehdään koko harjaan. Tarkoitus olisi letittää niin pitkälle harjan päähän kuin mahdollista, ettei jäisi pitkiä tupsuja kuminauhan alapuolelle. Ne hankaloittavat nimittäin siistiin lopputulokseen pääsemistä. 
4. Lettien teon jälkeen alkaa viimeinen vaihe. Letit kääritään "rullalle", kaksin tai nelinkerroin. Kääntäminen tehdään niin, että letin pää käännetään harjan tyveen eli muun letin alle, jos letti on pitkä voi tästä vielä kääntää toisen tai useamman kerran. Sykerön päälle laitetaan letityskuminauha tai sykerö ommellaan kiinni. Letit voi myös kierittää kasalle itsensä ympärille jos tajusitte :D

SYKERÖT OMPELEMALLA KIINNI:


(Tämä on yksi tapa sitoa letti kiinni ompelemalla,9


  Leikkaa noin 30-40cm pitkä lanka, jonka taitat neulaan kaksinkerroin ja solmit sen päästä kiinni, jotta siitä muodostuu ns soikio
 Laita neula letin päästä läpi jätä toiselle puolelle lenkki, vie neula läpi lenkistä muodostaen solmun.
 Taita letti kaksinkerroin ja ompele se kiinni tyvestä.
Taita letti vielä uudestaan ja sido se langalla kiinni, tarpeeksi monta kertaa jotta se pysyy.

Huomiseen luukkuun

Ninja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti