torstai 8. helmikuuta 2018

Kuolaintuntuma- hevosen suun terveydestä huolehtiminen


Perehdyin suuressa huomiossa olleisiin kuolaimiin ja niistä mahdollisesti hevoselle aiheutuneisiin vaurioihin. Ymmärrän asian mainiosti ja olen lukenut tästä oikein hienoja postauksia ja artikkeleita, joissa asiaa lähestytään monilla eri tavoilla. Jonka takia mielestäni asiaa pitäisi pohtia myös siltä kantilta, että miten sitten huolehtia hevosen suun terveydestä kun kuolaimia käytetään.


Omasta mielestäni kuolaimet ovat hyödylliset, mutta ilman ratsastajaa eivät ne aiheuta vaurioita. Nimittäin kuolaintuntuma on herkkä ja tarkka asia ratsastajan ja hevosen välissä. 
Tavoitteena on tietenkin, että ratsastaja pystyy ratsastamaan kädet hiljaa paikoillaan. Se ei ole koko totuus kumminkaan, käsien on oltava paikoillaan suhteessa hevosen suuhun. Kuolaintuntuman tulee säilyä tasaisena myös ohjasotteissa, jotka tulee tehdä joustavasti ja pehmeästi ilman nykimistä, vetämistä tai muuta epätasaisuutta.
 Hyvät ohjasavut hevonen tuntee suussaan kuolaimen tasaisena, pienenä siirtymisenä johonkin suuntaan. Hevonen pyrkii asettamaan päänsä ja kehonsa keskelle kuolaintuntumaa, jolloin se tuntee tuntuman kevenevän ja taas jäävän vakaasti paikoilleen. 

Hevosen tulee voida siis luottaa suussaan rauhallisesti lepäävään kuolaimeen ja sitä ohjien välityksellä piteleviin ratsastajan käsiin. Tietenkin toteutus on hankalampaa kuin sen kirjoittaminen tähän, mutta senhän takia me kaikki opetellaan ratsastamaan ja tulemaan mahdollisimman hyväksi ratsastajaksi.




Miten huolehtia hevosen suun terveydestä?
Toinen tärkeä asia on poskihihnan sopiva kireys niin, että kuolain pysyy samassa kohdassa. Yleinen termi tai muistutus varmaan monelle tuttu on, että kahden sormen väljyys. Tällä tarkoitetaan kahta normaalikokoisen miehen sormea, joka tulee ottaa huomioon, nimittäin Suomessa suurin osa harrastajista on naisia ja lapsia.
No, miten voidaan sitten pitää parempaa huolta hevosen suun terveydestä ettei näitä vaurioita tulisi niin paljoa tai ollenkaan.
Parhaimpiin vinkkeihin kuuluu että huolehtii hevosen säännöllisestä hammashuollosta ja pyytää vaikka vielä eläinlääkäriä tarkastamaan että hevosen kielelle on riittävästi tilaa. Nimittäin kuolaimille ei ole hevosen suussa luonnostaan paikkaa vaan kuolain vie tilan kieleltä. Eläinlääkärien raporttien mukaan hyvä kielelle jäävä tila olisi ainakin 1,5 cm.

Nuoren hevosen hampaiden kunnosta huolehtiminen on erityisen tärkeää, niitä ei saa päästää huonoon kuntoon. Esimerkiksi ravihevosilla tuossa alle viiden vuoden iässä on usein meneillään tärkeimmät kilpailuvuodet, eikä silloin kaivata ylimääräisiä ongelmia", Eläinlääkäri Leena Karma huomauttaa.
Itse olen lukenut tässä Eurodressage.com:ista laajan ja perinpohjaisen artikkelisarjan, jonka voit käydä lukemassa myös tästä Eurodressage- noseband specials, valitettavasti löysin tekstin vain englanniksi enkä tiedä onko sitä käännetty edes kokonaan suomen kielelle. Kiinnostava teksti ja suosittelen luettavaksi kunhan vain kielitaidot riittävät!

Lisää tietoa hevosten hampaiden hoidosta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti