tiistai 16. tammikuuta 2018

Järki päähän: Ratsastuskypärän tärkeys!


Ratsastajan tärkein varuste... KYPÄRÄ. Sen kuuluisi jokaisen tietää ja sitä myös käyttää. Lähiaikoina olen törmännyt yhä enemmän kuviin ja videoihin, joissa ratsastajilla ei ole kypärää. Niin hyppäämisessä, ilman satulaa menossa, maastoilussa... Ei näin!


Yksikin kuva on mielestäni liikaa, vaikka ymmärrän kyllä että kuvan, jossa auringonlaskun edessä laukkaavan hevosen selässä istuvan ratsastajan päähän ei välttämättä sovi kypärä visuaalisen silmän mukaan, olisi kyllä todella fiksua kumminkin laittaa se päähän. Onneksi ja ei onneksi suurin osa näistä on ollut ulkomailla asuvia eli ehkä ainakin Suomessa asuvat ratsastajat ovat tajunneet kypärän todellisen tärkeyden! 
Silti sen pitäisi mielestäni olla jokaisessa maassa yhtä tärkeässä roolissa, nimittäin nämä 500 kg painavat hevoset, jos se edes riittää omistavat oman tahdon ja voivat yhtäkkiä päättää lähteä alta. Ne ovat eläimiä ja niillä omat vaistot, tahdot ja ajatukset. Ulkomailla varmasti on myös paljon fiksuja ratsastajia ja suurin osa käyttää kypärää ratsastaessa, joka on todella hieno asia! Vaikka suurin osa käyttää pitää asiaa levittää, jotta myös ne ratsastajat, jotka eivät käytä laittaisivat tämän yhden turvavarusteen päähänsä, joka mahdollisesti pystyy pelastamaan ihmisen hengen! Onneksi nykyään on internet ja tätä tärkeää asiaa levitetään ja viedään eteenpäin.

Kuva: Hööksin sivuilta
Kun puhuin kuvista ja videoista ilman kypärää en tarkoita nyt mm. rippikuvia hevosen kanssa, joissa seistään paikoilleen vaan hyppykuvia nurmikolla ilman kypärää yms. Sanoisiko niitä nyt action kuviksi eli missä on liikettä ja paljon eikä kuvaus sessiota rauhassa turvallisesti. Ehkä ymmärrätte pointtini tässä. Jos ette ole huomanneet niin onhan mm. Hööksinkin kuvastoissa ratsastajilla kypärät päässä.

Täs kuvassa näkyykin mun VG1 kypärä, mihin oon ihan rakastunut :D

Tässä pätkä hymy. fi kirjoitetusta Saara Auvisen onnettomuudesta

"Onnettomuudesta on siis kulunut kolme vuotta. Nykyään 25-vuotias Saara Auvinen oli tuona elokuisena päivänä kouluttamassa nuorta hevosta, joka syystä tai toisesta säikähti ja heitti Saaran katapulttina maahan kovalle hiekkakentälle.
– Putosin alaselän kautta suoraan niskalleni ja löin takaraivoni. Mahdollisesti sain myös kaviosta iskun vasemmalle puolelle päätä. Kypärä meni takaa rikki, ja ilman sitä olisin varmasti kuollut. Olenkin tehnyt kypäräkampanjaa marraskuusta lähtien."

Tässäkin tämä hyvin tarpeellinen varuste nimeltä KYPÄRÄ pelasti hänet ja hän on alkanut jakamaan tätä tärkeää asiaa eteenpäin. Vaikka meillä tämä asia olisi halussa, levitetään ja muistetaan siitä kaikkia! Itse olen tippunut monta kertaa ja olen 100% että ilman kypärää olisi käynyt todella huonosti, joten onneksi sellainen on suojaamassa kallista pääkoppaa.
Loppuun vielä muistakaa, että kypäriin on tullut uudet standardit ja VG1 -merkintä on EU-komission suositus, mutta ei vaatimus. Näiden uusien standardien mukaisissa ratsastuskypärissä on parempi vastus teräviä objekteja vasten, parempi sivusuoja sivulta tulevaa iskua vasten ja suurempi suojapinta-ala, joka ei häiritse kuuloa. 

Mikä kypärä sinulla on? Onko se suositusten mukainen ja hyvässä kunnossa?

10 kommenttia:

 1. Fiksusti kirjoitettu postaus tärkeästä aiheesta! Hyvä että otit asiaa esille, vaikka tämä kypärän käyttö on useille iha päivän selvä juttu. Tämä postaus oli oikein hyvä, mutta pienenä vinkkinä, että kannattaa pistää kuvat kokoon erittäin suuri!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Nyt oli kyllä postaus tärkeästä aiheesta! Olen sun kanssa täysin samaa mieltä siitä kuinka tärkeä kypärä näiden kanssa touhutessa on. Hyvin ja selkeästi kirjoitettu teksti, toivottavasti tämä herättää muissakin ajatuksia ja kypärä vaikka pysyisikin ensi kerralla sielä päässä! :) -hulinahullu.bolgspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep toivottavasti ihmiset taas herää ja muistaa miksi kypärä on olemassa! :)

   Poista
 3. Kypärä on todella tärkeä! Itseasiassa eilen minullekkin olisi voinut käydä huonosti ilman kypärää sillä poni veti minut alas ja jäin roikkumaan sen jalkoihin jolloin kypärän oikeakin puoli otti osumaa raahauduin siis sellaisen ehkä 30metriä pukittelevan ponin jaloissa. Itselleni ei käynyt onneksi mitään muuta kuin vasen jalka otti osumaa ja on turvonnut mutta muuten mustelmilla selvittiin! Kypärä meni rikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei! Onneksi ei käynyt pahemmin ja oli kypärä päässä, mieti vaan mitä olisi käynyt jos ei olisi ollut, kun se kerran tuosta rikkikin meni! Paranemisia ;)

   Poista
 4. Tää on kyllä tärkee aihe, eikä tästä voi puhua liikaa! Hevoset tosiaan voivat olla jopa vaarallisiakin ja siksi oikeanlaiset turvavarusteet ovat tärkeitä! Itsekin hankin juuri uuden kypärän, sillä edellinen on ollut minulla jo ihan liian kauan ja se on saanut useammankin iskun, eikä välttämättä ole turvallinen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta joka sana, ei sitä ikinä tiedä mitä tapahtuu kun hevonen vaikka pillastuu! Se oli varmasti hyvä päätös ostaa uusi jos se on jo paljon kolhuja kokenut ja vaikkei olisi on aina fiksua päivitellä varusteita.

   Poista
 5. Hyvä postaus ja kiva, että joku osaa ottaa tämän aiheeksi blogienkin puolella! Kypäräthän kanssa kannattaa uusia turvallisuuden parantamiseksi, mutta istelkäkin se on vähän nyt joulun ja uuden vuoden alla jäänyt... :’) Ihmisille tiedoksi (jos nyt joku tätä lukee��), että kannattaa mielummin käyttää aikaa siihen kypärän etsimiseen kuin ostaa ensimmäinen joka mahtuu juuri ja juuri päähän. Oma ratsastusken ohjaaja sanoi, ettei hevoset säikkyisi jos ratsastaja on tarkka, mutta mun mielestä asia on toisin, ovathan ke kuitenkin pakoeläimiä... Noh, toivottavasti ihmiset ottavat opikseen muidenkin harmillisista tarinoista.
  Unelmistatahtiin.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, vaikka se olisikin raskasta kannattaa silti panostaa kypärään. Se on vain yksinkertaisesti fiksuin ratkaisu ja mielestäni hevoset voivat säikkyä vaikka ratsastaja olisikin todella tarkka, ne ovat kumminkin oman elämänsä johtajia! Toivotaan todella että kaikki ottaisivat oppia näistä, koska ei siitä ikinä tiedä mitä tapahtuu.

   Poista