torstai 21. joulukuuta 2017

Pohkeenväistöä kohti, luukku 20


Heippa! Kaikki ovat varmaan joskus hevospiireissä tai tallilla kuulleet sanan "pohkeenväistö"? Joten nyt kerrataan muistia ja kerrotaan niille joille tämä on osittain vierassana, mitä se oikeasti on!


Pohkeenväistö on klassinen irrottava kouluratsastusliike, joka voidaan suorittaa kaikissa kolmessa kouluratsastuksen perusaskellajissa (käynti, ravi ja laukka). Pohjetta väistävä hevonen astuu sisäsivunsa jaloilla ristiin ulkosivunsa jalkojen eteen. Tällöin ratsukko liikkuu samanaikaisesti eteen ja sivulle. Se parantaa hevosen tasapainoa ja notkeutta ja samoin ratsastajan istuntaa ja apujen hallintaa.

Kouluratsastussääntöjen kohdassa 211.  pohkeenväistöstä lukee näin:
1. Pohkeenväistön tarkoituksena on kehittää hevosen kuuliaisuutta ja ratsastajan eri apujen keskinäistä vaikutusta hevoseen.
2. Liike suoritetaan käynnissä tai harjoitusravissa. Pohkeenväistössä hevonen liikkuu rungostaan suorana sen verran liikkeen suunnasta poispäin asetettuna, että ratsastaja näkee sen sisäsilmäkulman ja sieraimen reunan. Sisäpuoliset jalat astuvat ristiin ulkopuolisten editse.
Pohkeenväistö voidaan ratsastaa lävistäjällä, jolloin hevosen tulee olla mahdollisimman yhdensuuntainen pitkän sivun kanssa kuitenkin niin, että etuosa hieman johtaa liikettä. Eteenpäinpyrkimyksen, tempon ja tahdin on säilyttävä. Jos pohkeenväistö suoritetaan pitkällä sivulla tai keskihalkaisijalla, hevosen tulee liikkua noin 35 asteen kulmassa ratsastettavaan tiehen nähden.


Pohkeenväistö on siis sivuttaisliike, jossa hevonen edestä (ja takaa) katsottuna astuu jaloillaan ristiin ja etenee samalla haluttua linjaa pitkin eteenpäin. Liikkeellä sanotaan olevan voimisteleva vaikutus.

Pohkeenväistössä huomaa hevosen:

Koulutusta
Pohkeenväistö mittaa hevosen saamaa koulutusta - se vastaa annettuihin apuihin kevyesti ja viiveettä. Vain hevonen, joka on opetettu selkeästä signaalista selkeään toimintaan, astuu vaivatta sivulle. 
Tasapainoa
Pohkeenväistö mittaa myös hevosen ja ratsukon tasapainoa ja ratsastajan kykyä tasapainottaa hevosta. Jotta hevonen voisi astua sivusuuntaan samanlaisella ristiastunnalla sekä edestä että takaa, tulee sen painopisteen olla sen kehon keskellä. 
Työskentelyasentoa
Jotta hevonen voisi astua sivulle hyvässä tahdissa ja lennokkaasti, tulee sen kannatella itseään. Sen etuosan ja alakaulan lihasten tulee saada ensisijaisesti toimia etujalkoja eteenpäin ja sivulle vieden. Taivuttaminen liikkeen suuntaan nimittäin muodostuu vaikeaksi, jos hevonen ei kannattele itseään tai jos ratsastaja ei anna hevosen kannatella itseään.
Voimisteluastetta
Pohkeenväistö mittaa myös hevosen kehon voimisteluastetta - sitä kuinka rennosti, joustavasti keho liikkuu.


Miten tämä sitten tehdään?

Ratsastajan tulee pohkeenväistössä istua hevosen keskellä, paino molemmilla istuinluilla tasaisesti ja pitää ylävartalonsa kohtisuorassa lantionsa päällä. Väistön ulkopohkeen tulee olla hevosen ympärillä, ja sen tehtävänä on eteenpäinajavaa apuna ja hevosen asennon ja suoruuden pitäjän. Sisäpohje viedään aavistuksen verran taaksepäin ja siitä hevonen liikkuu sivullepäin.
Jotta hevonen voisi tehdä puhtaita ristiaskelia sivusuuntaan, sen täytyy myös kannatella etuosaansa suhteessa takaosaansa. Hevonen on suora kaulastaan ja rungostaan ja lievästi asetettu niskasta liikkeen suunnasta poispäin. Etuosan tulee johtaa liikettä hieman.
Jos väistät esim. oikealle; vasen pohje pyytää hevosta sivulle ja oikeaa estää lapaa karkaamasta liikaa. Kummatkin ohjat pidättävät hevosta tarvittaessa, ettei se lähde eteenpäin.  Hevosen tulee liikkua väistössä myös eteenpäin, joten älä tyssää vauhtia. Muutoin väistöstä tulee liian jyrkkä, joka on alkajalle että hevoselle vaikeampaa.
Itselläni on niin sanottu muistisääntö pohkeenväistössä että ensin odota sitten siirrä eli puolipidäte ja sitten pohje.

Nuoret hevoset tai hevoset, jotka eivät ole liikkeeseen tottuneet pitää opettaa siihen pienissä pätkissä. Aina kun sivuaskeleet onnistuvat lähes oikein, palkitaan ja jatketaan eteenpäin normaalisti ja tätä mennään uudestaan ja uudestaan pari kertaa. Joskus hevoset voivat yrittää karata tästä tilanteesta vain juoksemalla alta pois tai kävelemällä vain sivulle, jolloin kannattaa pysäyttää ja odottaa hetki paikoillaan ennen kuin jatkaa ja pysäyttää vaikka, joka askeleen jälkeen jos hevonen meinaa vain jatkaa eteenpäin. Myös raipalla voi pienesti muistuttaa ja auttaa väistävää jalkaa, jos hevonen ei halua ymmärtää pyyntöä tai siirtää jalkoja.
Onnistuneessa, tasapainoisessa pohkeenväistössä hevonen on luontaisesti hyvässä peräänannossa ja siten oikeassa työskentelyasennossa. Aktiivinen takaosastaan, hyvässä ryhdissä ja rennon joustava kehostaan.

Toivottavasti tämä avasi silmiäsi lisää pohkeenväistöstä. Nähdään huomenna!

Ninja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti